Fake news · Media

Mediene mangler to streker under svaret

P1240085.JPG

Fake news er er et mye omdiskutert tema, men hva er det egentlig? Falske nyheter er ikke et nytt fenomen, men det har blitt mye fokus på begrepet etter valgkampen i USA. Trump skriver på sin Twitter-konto at mediene er korrupte, og at de sprer falske nyheter. Det er forståelig at Trump ikke liker det som blir sagt om han, men man kan ikke kalle nyheter man ikke liker for falske. Slurv kan heller ikke forveksles med fake news. Forskjellen er at fake news ofte har en ideologisk hensikt, og et mål om å mislede leserne.

Problemet er ikke alltid at fakta ikke stemmer, men at det ikke er nok fakta til at stoffet virker holdbart. Et eksempel er en reportasje om innvandring laget av NRK. Den preges av følelser og dramaturgi, men den mangler holdbare fakta. Hvordan skal vi da kunne stole på at det som blir sagt i reportasjen er sant? Mangel på fakta trenger nødvendigvis ikke å gjøre reportasjen til fake news, men det var noe veldig tankevekkende som skjedde under produksjonen av denne saken. En mann kalt Adel Khan Farooq fikk en henvendelse av NRK hvor han ble bedt om å si at det var «svenske tilstander» i Oslo! Hvis han hadde takket ja til dette, ville jeg absolutt definert det som fake news.

Hanne Herland mener at det er et stort problem at alle mener det samme i media. I en artikkel på dagen.no skriver hun «Den regressive holdningen har gitt oss et ensidig, ideologisk styrt bilde av verden der kartet ikke stemmer med terrenget» (
Herland, H. 2017, 13.03.). Det er sant at de fleste aviser er mot Trump, og at det skulle vært flere perspektiv på ham i media. Allikevel mener jeg det er Trump som driver med fake news. Et godt eksempel på dette er innsettelsesseremonien hvor Trump og hans ansatte løy om hvor mange som var tilstede i gatene nedenfor Det hvite hus for å se ham tale. Trump er også hypp på å henge ut personer og steder på sosiale medier. Disse utsagnene inneholder ofte skjellsord med manglende fakta som kan vise til at det stemmer, og dette tolker jeg som mobbing. Hvem er da verstingene? Trump eller media?

Pål Hellesnes har et godt poeng om hvorfor det er lite mangfold i norske medier. Det er tross alt ikke journalistene som bestemmer hva som skal komme på trykk i avisene, men redaktørene, skriver han i en artikkel på mediedebatt.no. Han har funnet ut at rundt halvparten av Norges journalister bor og jobber i Oslo, og at personer i de store byene oftere stemmer på partier som Venstre og SV, og i svært liten grad på Sp. På grunn av dette er det naturlig at redaktørene har ganske likt tankesett. Det gjør at det som blir publisert ikke er preget av like mye mangfold som det kunne ha vært, og det bør endres på for å styrke tilliten til mediene.

Dagbladet, VG og NRK har gått inn for å lage kildesjekk sammen for å avdekke falske nyheter, og det kan føre til at folk stoler mer på det de leser. Spørsmålet er om mediene burde være mer objektive. Det kunne kanskje vunnet litt mer tillit, men samtidig ville vi mistet mange gode meninger og standpunkt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s