Media · Video

Betydningen av videobruk

Det er ingen hemmelighet at det visuelle har stor betydning hvis man vil trekke oppmerksomhet på digitale flater. Stillbilde og video fanger blikket til leseren, men er det nok for å opprettholde engasjementet?

I en undersøkelse fant The Economist ut at Facebook har høyere seertall sammenlignet med YouTube. Allikevel har YouTube mer engasjerte seere. Når man skroller nedover Facebook popper det opp video etter video. Dette er tidsfordriv for mange, og en god måte å skaffe seg lett underholdning på. Videoene er som regel korte, og de er tilfeldige for mottakerne. Hvis man derimot klikker seg inn på YouTube, har man bevisst gått inn får å se video. Her er det opp til hver enkelt hva man vil se, og man kan derfor si at nettstedet er mer brukerstyrt når det kommer til video. Minter-Green(lederen i The Economist), mener at YouTube ligner den tradisjonelle lineære seer-opplevelsen. Mange brukere legger ut episoder som har et forløp som henger sammen, og det kan minne om serier som vises på TV. Samtidig er det utrolig mange videoer på YouTube som ikke har forbindelse med andre klipp, og derfor blir det kanskje ikke helt rett å kalle det en lineær kanal.

Hanne Stine Kind konkluderer i sin masteroppgave at bruk av tekst spiller en større rolle enn hun først trodde. Det er en modalitet som forsterker de visuelle inntrykkene, og ansatte i VG påpeker at dette samspillet er avgjørende. Det visuelle skal utfylle det skriftlige, og det skriftlige skal utfylle det visuelle. Både bilder og video fanger oppmerksomhet, men i følge Oterhals er det lettere å huske en video. For å ta valget om å se en video må man investere i tid, og det vi har brukt tid på setter større spor i hukommelsen.

Virksomheter gjør smart i å bruke funnene til både The Economist og Kind. The Economist mener at det fungerer med lengre videosnutter, men det er viktig å ta i betraktning hvilken kanal man bruker. Det fungerer på YouTube, men brukerne på Facebook har ikke like stor tålmodighet. De er vandt med at videosnuttene er korte, og det er en uskreven regel som virksomheter bør forholde seg til. Et tips er å legge ut en kort videosnutt på Instagram eller Facebook, og linke til den originale YouTube-filmen. Det fungerer som en slags teaser, og kan få brukeren til å ville se mer. Her er det viktig å huske på det Kind har funnet ut om kombinasjonen av tekst og det visuelle. Videoen er et viktig element, men man skal ikke undervurdere tekstens effekt.

social-media-1233873_1920.jpg
Bilde fra pixabay.com
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s