Media · Spill · Video

Ready, set, play!

Journalistikken får stadig mer konkurranse fra underholdningsbransjen. Det er uendelig med underholdning å velge mellom, og det kan føre til at folk bruker mindre tid på å holde seg oppdatert på nyhetsstoff. Er dette en grunn til at journalister burde satse mer på underholdningsbasert stoff, eller er det viktigere at nyhetene holder seg til sine formelle rammer?

Den siste tiden har det oppstått et nytt uttrykk som kalles spillifisering. Det vil si at man bruker spill i situasjoner som ikke er spill-relaterte. Det å blande journalistikk inn i dette, kan være både spennende og lærerikt. I noen tilfeller kan journalistikk oppleves vanskelig å forstå, og spill har muligheten til å forenkle dette. Det er lettere å lære gjennom noe man synes er gøy, og man kan få et bredere innblikk i de faktiske situasjonene gjennom å bruke Virtual Reality briller. Da får man se hele området i 360 grader, og det gjør at opplevelsen føles mer virkelig. Denne funksjonen gjør brukeren mer aktiv, i tillegg til at personen får mer kontroll. Man får gjerne følelsen av å ha opplevd det samme som reporteren/journalisten. Det kan føre til at forholdet mellom avsender og mottaker blir mindre tydelig, fordi mottakeren ikke føler seg så distansert fra avsenderen.

cyber-glasses-1938449_1920.jpg
Bilde fra pixabay.com

Spillifisering kan også by på utfordringer, for det er ikke alt av nyhetsjournalistikk som passer seg i spill. Krig og tragiske hendelser er ikke underholdning, og å bruke dette i spill kan føre til at mottakeren opplever avsenderen som useriøs og upålitelig. I 2015 lanserte BBC et spill kalt «Syrian Journey» som går ut på at man er en flyktning som skal skal komme seg inn i Europa. Dette fikk de mye kritikk for. Jeg mener at et slikt spill kan gi mye nyttig kunnskap som man ikke hadde satt seg inn i til vanlig. Man kan få et innblikk i flyktningenes situasjon i og med at spillerne lever seg inn, i tillegg til å reflektere rundt valg man må ta. Her er spørsmålet om det er etisk riktig å lage et spill ut av noe så seriøst. Er det rett at folk skal få underholdning på bekostning av andres lidelse?

Det er positivt at mediebransjen tørr å tenke nytt, men de bør trø varsomt, slik at de etiske rammene opprettholdes. Når dette er sagt kan spill være en god læringsarena, i og med at mange lærer fortere når de har det gøy. Journalistikken blir mer spennende, og det kan skape mer forståelse blant mottakerne. Alt i alt tror jeg dette fører til et mindre formelt syn på avsenderen, både på godt og vondt.

Reklamer

En kommentar om “Ready, set, play!

  1. Du starter innlegget ditt med en spennende problemstilling, som du videre i innlegget går nærmere inn på og forklarer bra underveis hva spillifisering faktisk er. Du underbygger også dine påstander og meninger ved å legge inn flere hyperkoblinger, som viser at du har satt deg godt inn i dette temaet. Du viser til konkrete eksempler, som er med på å gjøre innlegget ditt og deg som blogger mer troverdig. Veldig bra at du tar med eksempler hvor spillifisering ikke har fungert så bra, slik som BBCs «flyktningspill».
    Jeg er enig med hva du konkluderer med, at spillifisering kan gjøre journalistikken mer spennende og skape en større forståelse blant leserne. Alt i alt var dette et spennende innlegg å lese som jeg likte godt!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s