Avis · Media

Slutten for papiravisene, eller?

P1240107.JPG

«Jeg tror ikke jeg har holdt en papiravis siden…», sier Stine til meg når jeg forteller om oppgaven jeg skal skrive. Det er altså snakk om papiravisens død, og Stine husker ikke sist hun leste en avis i papirform. Det er hun ikke alene om. Flere og flere sier opp abonnementet sitt, og går over til å lese nettaviser. Journalister har vanskeligheter for å få jobb, og mediehus sliter økonomisk. De fleste har fått med seg at det er vanskelige tider for papiravisene, men kommer papiravisene nødvendigvis til å dø ut av den grunn? Noen mener at det bare er et spørsmål om tid, men så er det er ikke bare lesertall som spiller inn når det gjelder papiravisens fremtid.

Aviser er avhengige av annonsører, og den siste tiden har de fått stor konkurranse fra Google og Facebook. Papiravisene mister store inntekter på dette, og det er en økonomisk faktor som er viktig for papiravisens overlevelse. Trykkeriene og beslutninger andre aviser tar, har også innvirkning på hvordan papiravisene lever videre. Hvis en avis legges ned, kan det hende at trykkeriene mister så mye inntekt at de må øke prisen for de andre avisene. Det gir så klart mindre konkurranse, men det kan bli en økonomisk utfordring hvis prisene blir skrudd veldig mye opp.

Eierne spiller også en viktig rolle. I dag er mange mediehus drevet av kapitalister som har hovedfokus på å tjene penger. Dette fører til et stort fokus på annonsører, og mindre fokus på samfunnsoppdraget som avisene har. Avisene burde være styrt av personer som brenner for god journalistikk, for over tid kan dette føre til flere lesere. Leserne vil sitte igjen med opplevelsen av at de har fått noe tilbake for pengene sine, og de vil fort føle seg lurt hvis avisen er full av annonser.

Det å lese en papiravis og en nettavis er to forskjellige opplevelser. Hvis man sitter å surfer på nettet, havner man fort innom en nettavis uten å tenke så mye over det. Hvis man derimot leser en papiravis, er dette noe man bevisst bestemmer seg for å gjøre. Det er en helt annen stemning i det å lese avis i papirform, i forhold til å lese den på nett. Det kan oppleves som en sterkere avslapningsfaktor å sitte å bla i en avis, i forhold til å scrolle nedover i en nettavis. Her spiller også vaner inn. Mange har vokst opp med å lese papiraviser, og har derfor blitt vandt til at det er en del av den daglige rutinen. De som er unge i dag, er vokst opp med tilgang til nettaviser, og det blir derfor et større skritt for dem å kjøpe et abonnement i en papiravis.

Det har oppstått mange nye lokalaviser i det siste, men mange av disse finnes bare på nett. Det er stor etterspørsel til lokalt stoff, men for mange vil det være for usikkert å starte opp en ny papiravis. På grunn av dette vil en nettutgave være et bedre alternativ i mange tilfeller.

Det er vanskelig å spå en fremtid for papiravisene i Norge, men jeg tror mange har potensiale for å leve lenge. For andre er ikke det tilfellet. I følge VG blir Dagbladets papirutgave lagt ned i løpet av 2018-2019. Det at en av Norges største aviser tenker slik, fører til at vi innser hvor store problemer de har. Hvordan skal det da gå for de andre papiravisene?

Reklamer

4 kommentarer om “Slutten for papiravisene, eller?

 1. Bra innlegg, der du legger stor vekt på det økonomiske aspektet, noe jeg selv er mener er den største faktoren. Du trekker også fram vaner mellom den yngre og eldre generasjon, noe som også er sentralt.

  Likt av 1 person

 2. Ettersom nå Dagbladet sier de vil legge ned den ukes avisen, tror du de andre store avisene kommer til å følge? Det å produsere en papiravis er jo dyrere og ettersom det blir færre papiraviser vil det jo antageligvis blir dyrere og produsere dem, kan det være at de store mediehusene må gå sammen om å forsette produksjon av papiravisen for at den ikke skal dø, tror du Dagbladets nedleggelse av papiravis kan skape en dommedags reaksjon for papiravisen eller er det heller ubetydelig?

  Likt av 1 person

 3. Bra innlegg! Innledningen din gjør at jeg får lyst til å lese videre, og videre kommer det gode refleksjoner rundt papiravisens betydning for folk og papiravisens fremtid. Du konkluderer ikke bastant, men avslutter med et spørsmål som gir meg som leser et inntrykk av at du er litt «bekymret» for papiravisens fremtid i det lange løp. Dette synes jeg var en fin måte å avslutte innlegget på. Jeg synes også det er bra at du linker til andre nettsider, sånn at man kan lese mer rundt det du skriver om.

  Likt av 1 person

 4. Poenget om at andre avisers avgjørelser har ringvirkninger for andre er et svært godt poeng som også naturligvis strekker seg utover trykkeripriser. Både løssalgsstand I butikkene og utkjøringer bygger også på samarbeid mellom flere aktører, hvor en aktørs beslutninger kan få økonomiske ringvirkninger for alle andre.

  I forhold til eierforhold ble også medieeierskapsloven avskaffet i fjor, og i stedet kom en ny lov om åpenhet og innsyn i eierforhold i mediesektoren. Poenget er kanskje vanskelig og knytte opp til papiravisens fremtid men er et interessant tilleggspoeng, litt digresjon må da være lov!

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s